2010-07-02 09:54:06• hírek • Tóth Klarissz

Izzasztó gondok

Itt a nyár, a tikkasztó hőség, ilyenkor előkerülnek a laza ruhák és a pólók. Zavartalanul élvezhetnénk a lenge öltözékek kínálta felszabadultságot, de az izzadás az évnek ebben az időszakában még inkább megnehezíti mindennapjainkat.

Szervezetünk hőháztartásában fontos szerepet játszik az izzadás, egészségünk védelmét szolgálja, mivel a salakanyagok eltávolításával a test működését is szabályozza. A verejtékmirigyek folyamatosan termelnek ásványi anyagot és folyadékot, azaz izzadságot, amit a bőr felületére juttatnak, így elpárologva lehűti a szervezetet. Annak ellenére, hogy nem észleljük, a mirigyek folyamatosan dolgoznak, normális hőmérsékleten és nyugalmi állapotban egyaránt. Stressz, fokozott fizikai munka és nagy hő hatására a verejtékezés is fokozódik, mivel alapvető feladata a test állandó hőmérsékletének biztosítása. Ez a folyamat játszódik le amikor lázasak vagyunk. A testhőmérséklet azáltal csökken, hogy a fokozott verejtékezés hatására az elpárolgó víz a megfelelő hőt elvonja a testtől. Csak verejték formájában, szervezetünkből naponta legalább fél liternyi folyadék távozik. Ez nem más, mint anyagcsere végtermék, víz és só.

Az izzadás tulajdonképpen szagtalan és színtelen, de abban a pillanatban, amikor a bőrön lévő mikroorganizmusokkal kapcsolatba kerül, kiváltja a kellemetlen szagot. A lágyék hajlataiban, a talpon, a tenyéren, a nyakon és a hónaljban több verejtékmirigy található, mint a test többi pontján. Egyesek kevésbé-, mások jobban izzadnak. Ez a verejtéktermeléstől, az izzadásmirigyek számától és a bonyolult hormonrendszer működésétől is függ.

Sokak életét megkeseríti a „hiperhidrózis" ami nem más, mint fokozott verejtékezés, vagyis kóros izzadás. A túlzott izzadás hátterében a szakértők szerint az állhat, hogy a verejtékmirigyek erőteljesebben reagálnak az idegrendszert érő mindennapos ingerekre, de a genetikai hajlam is szerepet játszhat ennek kialakulásában. Pajzsmirigytúltengés esetén, bizonyos gyógyszerek hatására, cukorbetegség, egyes daganatos megbetegedések, pszichiátriai betegségek vagy hormonális változás esetében is kialakulhat hiperhidrózis. A menopauza, a terhesség és a serdülőkor természetes velejárója a fokozott izzadás. Az érintettek többsége ritkán fordul orvoshoz, pedig a fokozott verejtékezés cukorbetegségre is utalhat. Szerencsére a verejtékezésnek védelmi szerepe is van, enyhén savas hatású, jellegzetes szagát pedig a faggyúmirigyek által termelt váladék adja.


Stressz, fokozott fizikai munka és nagy hő hatására a verejtékezés is fokozódik

Stressz, fokozott fizikai munka és nagy hő hatására a verejtékezés is fokozódik


A verejtékezés következtében megjelenő testszag, a környezetünkben lévőknek is kellemetlen lehet. Ezen többnyire laza öltözködéssel, megfelelő tisztálkodással, dezodor vagy hintőpor használatával segíthetünk. Az izzadásgátló szerek összehúzzák a verejtékmirigyeket, ezáltal kevesebb folyadékot adnak le.

A kellemetlen testszagon kívül, a fokozott izzadás utat nyit a gombás fertőzéseknek is. Különösen szoláriumokban, strandokon vagy fürdőkben legyenek körültekintőbbek. A nyári időszakban az egyik leggyakoribb megbetegedés az úgynevezett napgomba, ami hosszan tartó kezelést igényel.

Fiziológiás folyamatnak tekinthető a vizsgaidőszakban jelentkező izzadás, de a tartós stresszhatás is kiválthatja. Kevesen tudják, hogy az idegrendszer betegségét jelezheti, ha a test fél oldalán jelentkezik a verejtékezés. Sőt az izzadás a személyiségjeggyel is összefüggésben van. Labilis, határozatlan személyeknél a hónaljon kívül főleg a talpon és a tenyéren is megmutatkozik a kellemetlen izzadás.

Az izzadás természetes és létfontosságú élettani folyamat, ami elősegíti a szervezet felfrissülését. Amennyiben lehetséges kerüljék a szintetikus anyagú illetve sötét színű ruhák viselését , ehelyett a természetes anyagból készülteket részesítsék előnyben. Táplálkozás szakértők javaslata alapján amennyiben azon személyek közé tartoznak, akik túlzottan izzadnak, nyári időszakban lehetőleg mellőzék a forró italok és az alkohol fogyasztását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: